HOE JEZELF REALISTISCH VERDEDIGEN?

 Het Seikan DNA

Bij Seikan kom je terecht in een club waar vrienden samenkomen om een complete multivechtsport te beleven. 

Koryu Uchinadi Kenpo Jutsu

Het klinkt misschien als Chinees, maar het is Japans. Ons self defense systeem is gebaseerd op de praktische karate technieken uit Koryu Uchinadi. Het is een Japanse vechtkunst - Budo - die verschillende efficiënte technieken uit diverse stijlen combineert.

3 pijlers

    Kom proeven van Seikan

  • Onze menu is het Rise of the Phoenix kernprogramma met zelfverdedigingscenario's
  • Het kookboek waaruit we onze technieken halen is het Koryu Uchinadi curriculum
  • De proeverij is dan de sparring waar alle technieken in de praktijk worden gebracht

Seikan Fundamentals - Feniks programma

In september 2021 herrezen we als een mythische feniks uit de assen. 
Na een periode van lockdowns, corona maatregelen en beperkingen voor contactsport maakten we een nieuwe start.

Ons gloednieuwe kernprogramma 'Rise of the Phoenix' was geboren. Het bestaat uit 10 realistische scenario's met basis skills voor zelfverdediging. 

Bij 10 HAPV's of Habitual Acts of Physical Violence (veelvoorkomende aanvallen) leer je de verschillende stappen van het gevecht doorstaan. 

  1. Receive (ontvangen)
  2. Respond (reageren)
  3. Capture (overnemen)
  4. Control (beheersen)
  5. Escape (ontsnappen)

Dankzij deze scenario's met fundamentele basiskennis krijg je inzicht in het praktische nut van het systeem. Ze vormen de basis om je op een realistische manier te verdedigen met bescherming, impact, trappen, klemmen, worpen, wurgingen en grondwerk.


K.U. curriculum

De technieken die in de verschillende stappen van de zelfverdediging scenario's nodig zijn, komen uit het curriculum van Koryu Uchinadi. Deze Japanse vechtkunst put uit de rijke Budo geschiedenis van diverse Martial Arts.

Je oefent de technieken zowel alleen als met een gevechtspartner. Er zijn verschillende manieren om de technieken eerst aan te leren en nadien in te oefenen aan de hand van praktische toepassingen, korte en lange drills

  • Kihon waza (basistechnieken)
  • Oyo waza (toepassingen)
  • Tegumi (kort, per twee)
  • Futari geiko (lang, per twee)
  • Kata (lang, alleen)

Deze methodes zijn steeds zonder weerstand of met lichte, passieve tegenstand. Zo leer je op een gecontroleerde en veilig manier oefenen.

Dankzij deze drills zorg je ervoor dat de bewegingen een natuurlijke reactie worden. Zo is de kans groter dat je lichaam in geval van nood automatisch de juiste houding aanneemt en je de technieken ook effectief zal toepassen in een stresssituatie.

Sparring

Om op een realistische manier de zelfverdediging en het zelfvertrouwen in de techniek te oefenen, trainen we ook met actieve weerstand.
Tijdens het sparren leer je omgaan met de druk van het gevecht. Je blijft wel op een veilige manier met controle trainen. 
Hoe meer vertrouwen je hebt in je techniek, met hoe meer intensiteit je kan trainen. Zo voel je zelf aan of een bepaalde afweer- of aanvalstechniek realistisch en haalbaar is voor jou in 'het echt'.

  • stand-up (op gevechtsafstand)
  • clinch (met lichaamscontact)
  • ground (op de grond)

Riai kumite is Japans voor 'harmoniserende wetten van de grijpgrage handen'. Hierbij volgen aanvallen en verdedigingen tussen 2 mensen elkaar constant op. Dit opgebouwd tot spontane intensiteit met actieve weerstand om een echt gevecht op een veilige manier na te bootsen. Het spontane gevecht omvat alle elementen die aan bod kwamen in de training. 

Dankzij het uitgebreide aanbod aan technieken en methodes, ontwikkelt iedereen een eigen stijl volgens persoonlijke voorkeur. 

De variatie zorgt ervoor dat je jouw voorkeurstechnieken ontdekt en zo eigen accenten legt. 

Het ultieme doel van Seikan is om je op elk moment te kunnen verdedigen. Of dat nu met krachtige impact of met slimme klemmen is, dat kies je zelf.

Lees hier meer over de drie aspecten (Fundamentals - K.U. curriculum - Sparring) van Seikan in de blog.

LID WORDEN?

Schrijf je in! 


Een vraag over Seikan of Koryu Uchinadi? Bekijk zeker de Frequently Asked Questions