Vind het antwoord op je vraag over de werking, vechtstijl of lidmaatschap en meer.

Veelgestelde vragen

Wat doet Seikan?

In onze club leer je jezelf verdedigen tegen de meest voorkomende aanvallen of Habitual Acts of Physical Violence (HAPV) in een ongewapend gevecht. We gebruiken hiervoor de Japanse krijgskunst Koryu Uchinadi.

Naast zelfverdediging werk je ook aan je conditie en zelfvertrouwen. Dit op een recreatieve manier, dus zonder wedstrijden. Daarom is het sociale aspect van onze vechsportclub heel belangrijk. Zo trainen we op een veilige en gecontroleerde manier. 

Lees er alles over over op de pagina Seikan DNA.

Waar gaat de training door?

Onze vaste locatie is de dojo van de judoclub van Tielt. Deze judozaal is voorzien van matten op een geveerde ondergrond. Hierop kunnen we veilig en comfortabel allerhande werp- en val technieken oefenen.

De zaal is voorzien van kleedkamers en douches, om je om te kleden en na de training op te frissen.

Er is ook een bar om nadien gezellig bij te praten met de andere leden.

Het adres is Generaal Maczekplein 1, Tielt (West-Vlaanderen). De zaal bevindt zich in de straat van het zwembad en de atletiekpiste. De dojo het gele gebouw achter de kleine parking rechts van het zwembad en links van het appartementencomplex.

Wanneer gaat de training door?

We trainen twee keer per week tijdens de avond.

Op maandag van 20 uur tot 21u30. Op vrijdag van 21 uur tot 22u30

Voor welke leeftijden is de training geschikt?

De minimum leeftijd om bij Seikan lid te worden is 15 jaar. De ledengroep is heel divers, van 16 tot 50+.

Moet ik ervaring hebben met vechtsport?

Ervaring is niet verplicht. De lessen zijn geschikt voor elk niveau. Kennis en toepassing van technieken worden opgebouwd bij het begin van elk semester. 

Mensen zonder ervaring kunnen dus ook instappen en zichzelf leren verdedigen met enkele basistechnieken.  

Wie al wat ervaring heeft met bijvoorbeeld judo, karate, boksen, BJJ, taekwondo, jujitsu, krav maga of een andere vechtstijl zal hierdoor wel wat voordeel hebben en technieken sneller onder de knie krijgen. Dan kun je je verder verdiepen in de details en achtergrondkennis.

Zijn er aparte groepen?

Bij Seikan traint iedereen samen. Zowel jongeren vanaf 15 jaar als volwassenen.

Onze vechtsportclub is gemengd, dus vrouwen en mannen trainen samen.

Op die manier krijg je de mogelijkheid om met verschillende mensen te trainen en op een realistische manier jezelf te leren verdedigen.

Ontdek de gezichten van Seikan op de ledenpagina.

Wie geeft de training?

Sensei Ludovic Decuyper is de hoofdtrainer van de club. Hij vertegenwoordigt de Koryu Uchinadi stijl voor België en heeft Seikan vzw opgericht.

Rodney Vandemoortele geeft ook regelmatig training. Hij stond mee met Ludovic aan de opstart van Seikan.

Hoeveel kost het?

Wil je graag eens proberen? Je mag gratis twee keer mee trainen.

Lidgeld voor een jaar is 175 euro.

Hierin zit verzekering, huur van de zaal, aankoop van materiaal en kosten voor de werking van de club.

Wat heb ik nodig om te trainen?

Als je voor het eerst komt meetrainen, dan volstaat sportieve kledij.

Schoenen zijn niet nodig in de dojo. Daar trainen we op blote voeten op de matten.

Eens je lid bent van Seikan, dan train je mee in een Gi. Dit is een wit karatepak met gordel. Je kunt via de club voordelig een gi aankopen.

Regelmatig gebruiken we bokshandschoenen. In het begin mag je gerust gebruik maken van de handschoenen van de club. Eens je een tijdje lid bent, is het aangeraden om te investeren in eigen handschoenen.

Stootkussens, focus mitts en ander trainingsmateriaal worden door de club aangekocht.

Wat is Koryu Uchinadi?

Het is een martial art die technieken uit verschillende vechtstijlen combineert. De oprichter van K.U. is Patrick McCarthy. Hij ontwikkelde een systeem van afweer- en aanvalstechnieken tegen 36 HAPV's.

Koryu Uchinadi is Japans voor 'Oude stijl Okinawaanse hand'. Het is dus afgeleid van karate die beoefend werd op het eiland Okinawa.

Naast karate vind je ook invloeden terug uit judo, jujutsu, aikido, brazilian jujitsu (BJJ), full contact, boksen, kickbox, muay thai enz.

Meer over K.U. lees je op: https://www.koryu-uchinadi.com/


Traint Seikan ook met wapens?

Af en toe maakt de sensei eens tijd om verder te gaan dan ongewapend gevecht. Dan leer je bij Seikan technieken met oefenwapens.

Dit net als de gewone training zowel alleen in kata's of met twee in drills of toepassingen.

Bij Kobudo of wapentraining kunnen er diverse wapens aan bod komen: bo, kenbo, nunchacku, kama, tonfa, sai, mes, enz.

Doet Seikan ook andere activiteiten?

Ja. Behalve twee maal per week trainen zijn er nog andere activiteiten. In de zomervakantie is er de ledenactiviteit met teambuilding en bbq. Om het nieuwe jaar in te luiden is er ook jaarlijks een nieuwjaarsactiviteit met aansluitend een hapje, drankje en een dansje.

Er zijn regelmatig gasttrainers die langskomen. Zo leren we technieken van trainers uit clubs die zich specialiseren in boksen, bjj, mma of een andere discipline. Onder andere Cindy Dandois (MMA), Oshin Derieuw (boksen) en Antonio Cornelis (BJJ, grondwerk) kwamen al training geven en hun vechtstijl met ons delen.

Omdat Koryu Uchinadi ook in andere landen wordt beoefend, zijn er vaak seminars en stages in het buitenland. De plaatselijke clubs halen dan een gasttrainer of de oprichter Patrick McCarthy naar hun land en zetten hun deuren open voor andere clubs. In de voorbije jaren gingen we met enkel clubleden onder meer naar stages met Paul Lopresti (Aiki Kenpo Jujutsu, USA), Cody Stewart (Koryu Uchinadi, Canada) en Iain Abernethy (practical karate, UK)

Als je wilt, kun je dus mee gaan trainen naar bijvoorbeeld Nederland of Frankrijk.

Is Seikan aangesloten bij een vereniging voor vechtsporten?

Ja. Seikan maakt deel uit van de Vlaamse Karate Federatie. Meer info hierover op www.vkf.be

Antwoord niet gevonden?

Contacteer Seikan