Waarom Koryu Uchinadi kiezen als Martial Art?

03-01-2022

Onze vechtkunst of Martial Art bestaat uit drie aspecten. Dit noemen wij het Seikan DNA.

Maar wat houdt dat precies in? 

Om de relatie tussen de drie onderdelen te verduidelijken, vergelijken we met de culinaire wereld ...

zelfverdediging trainen bij Seikan in Tielt
zelfverdediging trainen bij Seikan in Tielt

De kaart

De kern van ons systeem bestaat erin dat we onszelf leren verdedigen tegen de meest voorkomende aanvallen van fysiek geweld, ofwel HAPV's - Habitual Acts of Physical Violence.

Mochten we een restaurant zijn, dan was dit onze "kaart", met de gerechten die we graag serveren. Uiteraard kunnen we meer gerechtjes klaarmaken dan deze die op de kaart staan en we veranderen onze kaart ook regelmatig. We hebben namelijk een groot kookboek waaruit we kunnen putten. 

Sinds 2021 zijn we gestart met het Rise of the Phoenix programma met Seikan Fundamentals. Dit bestaat uit 10 zelfverdedigingsscenario's. Elk semester focussen we op een paar van deze scenario's om praktische verdedigingstechnieken aan te leren. Deze fundamentele skills zijn het ideale middel om jezelf op een realistische manier te verdedigen tegen een specifieke aanval of HAPV.  

Het kookboek

Dit is het Koryu Uchinadi curriculum. Wie jarenlang traint, kan het volledige budosysteem aanleren. De eerste stap in het aanleren van het systeem is de befaamde zwarte gordel, de gordel die aanduidt dat je de fundamenten van het uitgebreide systeem onder de knie hebt. 

Een zwarte gordel kun je bij ons ten vroegste na 6 jaar trainen behalen. Dan heb je het basisprogramma onder de knie. Het volledige systeem is een levensproject. De weg ernaartoe - het aanleren van nieuwe technieken, het instuderen en het verbeteren - is belangrijker dan de bestemming. 

Bij Koryu Uchinadi Kenpo Jutsu - zo heet de 'vechtstijl' die we beoefenen voluit' - komen diverse technieken aan bod. Het is dus geen traditioneel karate. We trainen op een recreatieve manier, zonder competitie, daarom spreken we niet van vechtsport. Daarnaast gaat het verder dan alleen stoten en trappen. Naast impacttechnieken (boksen, punches, kicks, ellebogen, kopstoot, enz.) gebruiken we ook afweertechnieken, wurgingen, klemmen en worpen. 

Het gaat om practical karate die functioneel en toepasbaar is in een realistische situatie. De functie primeert boven de vorm. Daarom komen kata's bij Seikan pas bij hogere gordels aan bod als solo-training.

De verschillende technieken oefen je zowel rechtstaand als op de grond. Dus van kickboks tot grappling, alles komt aan bod. Zelfs wapentraining of Kobudo zit in het K.U. curriculum. 

De proeverij

Ten slotte willen we natuurlijk ook weten of wat we trainen ook echt werkt. Of wat we klaargemaakt hebben ook lekker is. The proof of the pudding is in the eating. Dit testen we onder gecontroleerde omstandigheden in wat we sparring noemen. 

Zelfverdediging kun je nooit "echt" testen, maar we kunnen wel aspecten ervan benaderen door regels op te leggen. We kunnen met passieve of actieve weerstand zelfverdedigingsscenario's uitproberen, gecontroleerd boksen, worstelen of "rollen" (grappling). 

We zijn dus geen vechtsport in de strikte zin van het woord, Het gaat ons niet zozeer over het winnen van een spel of medailles behalen. We nemen niet deel aan wedstrijden. De focus ligt op praktische toepassingen - in het Japans heet dit Bunkai

De weg ernaartoe is belangrijker dan de bestemming 

Een compleet systeem heeft voor- en nadelen. Het grote voordeel is dat je een levenslang project krijgt, terwijl je een solide zelfverdedigingsbasis ontwikkelt. Het nadeel is dat het een vrij complex systeem is dat je niet zomaar aanleert als je maar af en toe eens kunt trainen.

Het is geen puur zelfverdedigingssysteem (zoals Krav Maga), maar een vechtkunst of Martial Art, met klassieke rituelen in een traditionele Japanse dojo. Het is geen pure vechtsport (zoals judo) waarbij je technieken aanleert om wedstrijden te winnen. 

Wat we doen, heet in het Japans "Budo": de weg van de krijgskunsten. Alles wat we trainen is wel functioneel en toepasbaar in een zelfverdedigingscontext. Deze vorm van karate wordt daarom ook wel "praktisch" of "functioneel karate" genoemd ("functional karate" of "practical karate").

Benieuwd of dit ook iets voor jou kan zijn? 

Kom dan zeker eens langs op een van de volgende trainingen op maandag of vrijdag in de dojo in Tielt (West-Vlaanderen)

Nog vragen?

Stuur een e-mail naar info@seikan.be

#seikan #multivechtsport #koryuuchinadi #practicalkarate #martialarts #tielt #west-vlaanderen #belgië