Strike a pose - the crane

18-01-2022

Onze karatestijl Koryu Uchinadi Kenpo-Jutsu sluit aan bij de internationale Functional/Practical Karate-beweging, een stroming die ervan uitgaat dat de karatechnieken en -vormen een praktische toepassing hebben in een reële zelfverdedigingssituatie

Het klinkt misschien raar voor wie de wereld van de vechtsporten en de krijgkunsten niet kent, maar veel van de technieken die in het moderne karate gebruikt worden, zijn totaal niet realistisch in een concrete zelfverdedigingssituatie. De aanvallen zijn niet realistisch en de verdedigingstechnieken evenmin.

Kamae Waza

Kamae Waza verwijst naar houdingen en standen. We gaan ervan uit de die ook functioneel zijn en niet louter dienen als pose voor de foto of om de tegenstander te intimideren.

Standen kun je best zien als momentopnames in een verplaatsing. Het heeft dus geen zin op standen op zich te trainen, maar altijd in beweging. Een tennisspeler staat ook geen minuten met de tennisracket boven het hoofd om een opslag te trainen, maar als je een foto neemt van de opslag dan krijg je wel een beeld van de opslaghouding. Op die manier kijken we ook naar standen en houdingen in het karate.

Cobra Kai & The Karate Kid

Neem bijvoorbeeld de overbekende kraanvogelstand (the crane) uit de film Karate Kid, hierboven uitgevoerd door Johnny in de populaire serie op Netflix Cobra Kai. In de eerste film "The Karate Kid" wordt die houding aangenomen om de tegenstander te intimideren en om een trapsprong te maken als de tegenstander dichterbij komt. 

Iedereen met (en zelfs zonder) vechtsportervaring weet dat dit totaal onrealistisch is. Een dergelijke techniek oogt spectaculair in de film, maar is waardeloos. Een soortgelijke houding vinden we terug in kata's (lange solo-oefeningen waarbij de karateka karatetechnieken achtereenvolgens uitvoert, m.a.w. een vastgelegd patroon van schaduwvechten). 

Hieronder zie je een toepassing die realistischer is

  • met de linkerarm (de linkervleugel van de vogel) weer je een inkomende ronde slag af
  • met de rechterarm (de rechtervleugel van de vogel) geef je impact en haak je achter de nek vast
  • en met de knie geef je impact naar het kruis of het aangezicht

Dit zelfverdedigingsscenario's is een basispatroon in in verschillende krijgskunsten en zelfverdedigingsstijlen, zoals Koryu Uchinadi, maar ook Krav Maga. 

Ook de Cobra Kai microbe te pakken?
Leer praktische toepassingen van karatetechnieken zoals hierboven bij Seikan!
Schrijf je in voor twee gratis trainingen om kennis te maken met onze krijgskunst voor zelfverdediging:

#seikan #multivechtsport #koryuuchinadi #practicalkarate #martialarts #tielt #west-vlaanderen #belgië