Welke “Martial Art” past bij mij?

13-07-2021

Martial Arts is een verzamelnaam voor vechtsporten, krijgskunsten en zelfverdedigingssystemen. Kiezen is niet makkelijk. De volgende vragen helpen bij je keuze.

Wat is praktisch haalbaar?

Een normaal trainingsschema bestaat uit minimum 2 trainingen per week van een uur tot anderhalf uur. Indien je reistijd langer duurt dan de training, dan wordt het moeilijk om dit schema vol te houden. Beperk je keuze dus tot een club die gemakkelijk bereikbaar is.

Elke Martial Art vereist een grondige technische training. Elke techniek dient minutieus aangeleerd en ingeoefend te worden. Met een druk en gevarieerd werkschema zijn twee trainingen in dezelfde club misschien niet mogelijk. Dan is het een optie om twee clubs te combineren of om een extra kracht- of conditietraining in te bouwen.

Wordt het een wekelijks hobby-uurtje of wordt het een "way of life"

Hoeveel tijd kan je eraan besteden?

De tijd die je kunt of wenst te spenderen aan je martial arts leven bepaalt niet alleen hoe snel je zult vooruitgaan, maar ook welke martial arts je kunt leren. Wordt het een wekelijks hobby-uurtje of wordt het een "way of life". Indien je maar een uurtje in de week kunt trainen dan is een uurtje (kick)boksen allicht beter dan een Japanse krijgskunst met een uitgebreid pakket aan technieken.

Wat wil je bereiken?

Wil je een wekelijkse pompende workout om je eens goed in het zweet te werken? Kies dan voor (kick)boksen of een fitnessprogramma dat geïnspireerd is op een vechtsport. 

Ben je een competitiebeest dat zich graag meet met anderen? Dan is Judo een mooie optie. 

Wil je jezelf fysiek en mentaal ontplooien en is het leerpad belangrijker dan het uiteindelijke doel? Dan kies je voor een complete Martial Art zoals Koryu Uchinadi bij Seikan met een uitgebreid en complex programma. Hierin vind je invloeden uit onder andere Karate, Judo, BJJ, Arnis, Escrima, Jujutsu (Jiu Jitsu), Wushu, Taekwondo. 

Ben je op zoek naar een efficiënt zelfverdedigingssysteem dan kun je kiezen voor Krav Maga. 

Zoek je rust en kalmte in beweging, dan zijn de Chinese interne vechtkunsten ideaal (Tai Chi Chuan, Hsing i, Bagua Zhang).

Elke Martial Art biedt een complexe wisselwerking tussen fysieke conditietraining, mentale weerbaarheid en technische ontwikkeling, alleen verschilt de focus binnen de verschillende systemen. 

Ook als persoon evolueren je interesses en mogelijkheden. Misschien ben je in eerste instantie geïnteresseerd in een goeie workout maar gaat je aandacht daarna eerder uit naar de technische aspecten. Een complete en gevarieerde martial art zorgt ervoor dat de vlam aangewakkerd blijft.

Wie voor het eerst in aanraking komt met een Martial Art staat versteld van de complexiteit en de mogelijkheden die een krijgskunst biedt. 


Heb je interesse? 

Kom dan gewoon eens proberen! Daarna is het een kwestie van volhouden. Eens je jouw voorkeur hebt gevonden, dan komt de motivatie vanzelf.  

#seikan #multivechtsport #koryuuchinadi #practicalkarate #martialarts #tielt #west-vlaanderen #belgië