Shime waza - efficiëntie door wurging

15-07-2021

Het overmeesteren van de tegenstander zonder onnodige schade toe te brengen is het hoogste doel van elke krijgskunst. Een van de efficiëntste manieren om dit te bekomen, is door de tegenstander het bewustzijn te laten verliezen door een wurging.

Bij een wurging verliest de tegenstander het bewustzijn door de adem af te snijden of door de bloeddoorstroming in de hals te onderbreken.

De martial arts wereld werd overtuigd door de effectiviteit van wurgingen tijdens de eerste UFC-gevechten, die gedomineerd werden door de Gracies. Hun game plan was eenvoudig maar effectief: vermijd de impact van de tegenstander (m.a.w. vermijd dat je geraakt wordt door slagen of trappen), breng de tegenstander naar de grond, domineer de tegenstander en breng hem op de buik, en voer ten slotte een rear naked choke uit.

De rear naked choke is een naakte wurging; men maakt daarbij geen gebruik van de kledij van de tegenstander maar enkel van de eigen naakte ledematen. Er zijn ook wurgingen die wel gebruik maken van de kledij van de tegenstander.

Wurgtechnieken kunnen vanuit verschillende posities worden uitgevoerd. De meest voor de hand liggende positie is op de grond. De grond is dé plaats om een tegenstander te domineren - twee minuutjes rollen met iemand met een beetje ervaring in het grondwerk volstaan om dit te ondervinden.

Het is daarnaast ook mogelijk om wurgtechnieken rechtstaand uit te voeren. Daarvoor moet de tegenstander eerst rechtopstaand gedomineerd worden, bvb. na een reeks impacttechnieken of een klemtechniek.

In ieder geval worden wurgtechnieken ingezet in de laatste fase van het gevecht, als finale controlemiddel.

Er bestaan heel veel wurgtechnieken. Ons Koryu Uchinadi curriculum bevat er zo'n dertigtal. Zoals met alle technieken is het onmogelijk om alles te beheersen. Het komt erop neer om er uit het volledige arsenaal een paar zeer grondig te kennen en om die in je gameplan in te passen.

Onderzoek alles en behoud het beste!


Zin om zelf enkele wurgtechnieken te leren? 

Kom proeven van de training bij Seikan! De eerste twee lessen zijn gratis

#seikan #multivechtsport #koryuuchinadi #practicalkarate #martialarts #tielt #west-vlaanderen #belgië