Alles over de zwarte gordel

08-07-2021

Vraag: Hoe lang duurt het voor een normale mens om een zwarte gordel te behalen? 

Antwoord: Een normale mens behaalt geen zwarte gordel.

Welke gordel voor welk niveau?

In de Oosterse krijgskunsten wordt het technische niveau van de beoefenaar aangeduid aan de hand van een gekleurde gordel.

Iedereen begint met een witte gordel - een onbeschreven wit blad. Je kunt in graad stijgen door examens af te leggen. Na wit komt geel, gevolgd door oranje, groen, blauw, bruin, en ten slotte zwart. Het kleurensysteem verschilt van discipline tot discipline.

De zwarte gordel vereist jarenlange training, inzet, discipline en toewijding. Wie deze obi heeft behaald, heeft een doel bereikt dat niet voor iedereen is weggelegd.

3 factoren voor succes

Een zwarte gordel behalen is een groot succes. En succes is een combinatie van drie factoren: talent, inzet en geluk

Succes = Talent + Inzet + Geluk

Je hebt een minimum aan lichamelijke en geestelijke talenten nodig om een zwarte gordel te behalen. Dit is voor de meesten geen probleem.

Talent is echter niet genoeg. Talent moet gecultiveerd worden. Dit vereist inzet en hard werken, blijven trainen bij tegenslag, trainen als de goesting om te trainen even ontbreekt, kortom, doorgaan waar anderen stoppen. Inzet is dus een belangrijke sleutel tot succes.

Wie minder getalenteerd is (of denkt dat te zijn), kan extra gemotiveerd zijn om een doel te bereiken. Een nadeel wordt zo een voordeel of "desirable difficulty".

Om je talent maximaal te kunnen ontplooien is een ten slotte ook een portie geluk nodig. Je moet geluk hebben om een goede club te vinden waar je woont, om een goeie gezondheid te hebben en om geen grote tegenslagen te ervaren die het trainen onmogelijk maken. Geluk is de fundering waarop je verder kunt bouwen.

Wanneer kan ik een gordel behalen?

Elke .gordel is een doel dat je in een half jaar tot een jaar kunt bereiken. Op die manier bouw je aan de weg naar zwarte gordel. En ook dat is geen eindpunt, maar slechts een nieuwe start. Budo - de weg van de krijgskunsten - kent geen eindpunt. De reis is belangrijker dan de bestemming.

Bij Seikan zijn er momenteel 5 leden met zwarte gordels. Die hebben er ongeveer 6 jaar over gedaan om dit doel te bereiken. Vele jaren later blijven ze trainen om alle technieken te perfectioneren en verder uit te diepen.  

"De reis is belangrijker dan de bestemming" 

Woon jij in West-Vlaanderen regio Tielt? Dan heb jij alvast het geluk om dicht genoeg bij onze club te wonen. Momenteel trainen bij Seikan leden uit Tielt en de ruime omgeving: Aarsele, Dentergem, Meulebeke, Wingene, Schuiferskapelle, Pittem, Sint-Baafs Vijve, Torhout, Zarren, Ruiselede en Zulte.

Schrijf je in voor twee gratis proeflessen en maak kennis met de complete multivechtsport om jezelf te leren verdedigen tegen de meest voorkomende aanvallen. 

#seikan #multivechtsport #koryuuchinadi #practicalkarate #martialarts #tielt #west-vlaanderen #belgië