Seikan blog

Ontdek wat er leeft in de club

Benieuwd naar de ideale vechtstijl? Meer weten over Koryu Uchinadi? Of interesse in de multivechtsport van Seikan?

Check de blog voor nieuws en weetjes

BJJ in Tielt
Gepost op 18/01/2018

BJJ in Tielt

Grondwerk (in het Japans “ne waza”) verwijst naar het geheel aan posities, technieken en strategieën om een opponent te overmeesteren of uit te schakelen op de grond. Jezelf kunnen verdedigen op de grond is een belangrijk onderdeel van elk all-round verdedigingssysteem. In de Mixed-Martial Arts (all-round vechtsport) is het grondwerk een van de drie fundamentele vaardigheden (naast impact en clinch/werptechnieken).

 

Het grondwerk is dé specialiteit van het Braziliaans jiujitsu (ook genaamd Brazilian jiu jitsu, Gracie Jiu Jitsu of kortweg BJJ). BJJ is momenteel een van de snelst groeiende vechtsporten ter wereld. BJJ verwierf wereldfaam in de “kooigevechten” uit de jaren 1990  (Ultimate Fighting Championship), waar de Graciefamilie – de Braziliaanse familie die aan de basis ligt van BJJ –, met schijnbaar gemak sterkere tegenstanders kon overmeesteren.

 

BJJ is historisch voortgevloeid uit de Japanse vechtsport Japanse Judo. Het Judo heeft eveneens een uitgebreid arsenaal aan grondtechnieken (traditioneel ne waza genoemd). Het grondgevecht is in het judo wat verwaterd, voornamelijk onder invloed van het competitiereglement, dat aanspoort tot rechtopstaand kampen.

 

Andere vechtsporten die inzetten op grondwerk zijn: worstelen (vrije stijl), traditioneel Jujutsu, catch-as-catch-can, submission wrestling, en 10th planet Jiu jitsu. Die laatste maakt een sterke opmars omdat het een stijl is die heel geschikt is voor MMA. Er wordt immers niet gekampt in een traditioneel judopak (een zogenaamde “gi”). 10th planet JJ wordt daarom ook no-gi grappling genoemd. BJJ is een gi-systeem.

 

Hoe kan een tegenstander overmeesterd worden op de grond? Er zijn grosso modo vier manieren:

  • Ground ’n pound: tegenstander wordt naar de grond gebracht en uitgeschakeld door impacttechnieken (bvb., reeks vuistslagen).
  • Controle door houdgreep. De tegenstander wordt in een positie gebracht waaruit hij/zij niet meer kan ontsnappen. 
  • Klemtechniek: een ledemaat wordt in een zodanige positie gedraaid dat er enorme pijn optreed. De tegenstander kan dan afkloppen (Engels “to tap”), zoniet wordt een breuk of dislocatie aangebracht.
  • Wurgtechniek: De tegenstander verliest het bewustzijn.  

 

De typische BJJ-taktiek (game plan) bestaat er bijvoorbeeld in om de slagen en de stoten van de tegenstander op te vangen, de tegenstander naar de grond te brengen, om die vervolgens uit te schakelen door een klem of wurging. In het moderne MMA is dit nog steeds een van de meest efficiënte taktieken (bvb. Cindy Dandois).

 

Het grondwerk vormt een belangrijk onderdeel in onze multivechtsport “Koryu Uchinadi”. Het is niet de kern van ons zelfverdedigingssysteem, dat in de eerste plaats gericht is op impact (stoten en trappen), maar we streven wel naar een degelijke basis.

 

 

  

Seikan Multivechtsport, sportclub in Tielt
Gepost op 04/01/2018

Seikan Multivechtsport, sportclub in Tielt

Wie vindt zijn/haar weg naar onze vechtsport sportclub? 

In onze sportvereniging vind je jongeren en volwassenen uit de ruimere regio van Tielt (Meulebeke, Wingene, Pittem, Aarsele, Kanegem, Ruiselede). Een paar leden uit de vereniging komt uit Oost-Vlaanderen (Zulte, Zingem, Gent). 

Sommigen hebben ervaring met andere karatestijlen/vechtkunsten (o.a., krav maga, Taekwondo, shotokan karate). De meesten hebben geen ervaring met vechtsporten. 

Seikan vzw is aangesloten bij de Vlaamse Karatefederatie (VKF) en is lid van de Tieltse Sportraad.

info@seikan.be

Fotoverslag van onze stage met Cindy Dandois
Gepost op 11/11/2017

Fotoverslag van onze stage met Cindy Dandois

Onze stage met Cindy - The Battlecat - Dandois ging over de drie fasen van een MMA gevecht.

- striking

- take down

- grondwerk

MMA stage met Cindy Dandois
Gepost op 14/10/2017

MMA stage met Cindy Dandois

Train met een Belgische topatleet uit de UFC

Floyd Mayweather vs. Conor McGregor
Gepost op 27/08/2017

Floyd Mayweather vs. Conor McGregor

Onze verwachtingen waren hooggespannen.

« 1 2 3 »

Meer info over seikan?

Contacteer ons