Zelfverdediging voor vrouwen

Gepost op 10/12/2018

zelfverdediging voor vrouwen

 

Effectieve zelfverdediging maakt gebruik van technieken die eenvoudig en brutaal zijn.

Eenvoudig betekent niet dat men na een paar lessen in staat is om de technieken toe te passen. Eenvoudig betekent dat de technieken kunnen toegepast worden onder stressvolle omstandigheden. Onder stress valt de fijne motoriek weg en ontstaat tunneldenken. Het lichaam voert uit wat aangeleerd werd.

Brutaal betekent dat de schade die wordt toegebracht aanzienlijk is, wat impliceert dat er een psychologische barrière moet overwonnen worden om de techniek uit te voeren. De meeste mensen willen andere mensen nu eenmaal geen pijn doen. Door training kun je de correcte mindset ontwikkelen.

Is iedereen in staan om zichzelf te leren verdedigen?

Dat weten we niet. Het is één ding om technieken aan te leren, het is iets anders om die technieken effectief ook toe te passen. Niemand weet wat zijn/haar reactie zal zijn onder hevige stress. Mensen kunnen reageren door terug te vechten of door te vluchten (de zogenaamde “fight or flight response”). Een andere mogelijke reactie is bevriezen van angst (“freeze”). Om jezelf te verdedigen is een mindset nodig die het “killerinstinct” naar boven brengt. Ademhalingsoefeningen en trainen onder stress kunnen dit bijbrengen. Maar geen enkele oefening kan de realiteit benaderen.

Kun je jezelf leren verdedigen in 10 lessen? Neen. Je kunt leren wat de mogelijke aanvallen zijn en je kunt kennis maken met mogelijke zelfverdedigingstechnieken.

Zoals elke vaardigheid, dienen zelfverdedigingstechnieken geoefend worden. Niets gaat vanzelf.

Een goeie zelfverdedigingscursus is gebaseerd op eerlijke informatie.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om te benadrukken dat de “aanvaller” vaak iemand is die gekend is, wat de psychologische drempel verhoogt om terug te vechten.

De “aanvallen” die tegen een vrouw gepleegd worden zijn doorgaans ook anders dan de aanvallen die een man kan verwachten. Een vrouw zal bijvoorbeeld eerder vastgenomen en gedomineerd worden.

Welke technieken kan een vrouw aanleren om zichzelf te leren verdedigen?

  • Krachtig kunnen slaan naar de kin
  • Een krachtige kniestoot kunnen geven naar het kruis
  • Zichzelf uit een zwakke positie op de grond kunnen bevrijden (zogenaamde “guard sweep”)
  • Pols kunnen bevrijden

 

De eerlijkheid gebied ook om toe te geven dat een fysiek zwakkere persoon soms niet opgewassen is tegen een sterkere aanvaller.

 

Maar elke krijgskunt of vechtsport maakt het lichaam en de geest sterker, wat ook het zelfvertrouwen verhoogt. En ook dat zijn belangrijke aspecten van zelfverdediging.

 

Zelfvertrouwen geeft de kracht om de stappen te zetten die nodig zijn. Ook al is de fysieke zelfverdediging misschien mislukt, dan nog kun je als slachtoffer de moed hebben om de nodige stappen te zetten om je leven te veranderen. Als persoon de moed hebben om hulp te zoeken is ook een vorm van zelfbehoud! Ook dat is zelfverdediging. 

‹ Terug naar overzicht