Shin Gi Tai

Gepost op 23/03/2019

Budo is net als topsport een combinatie van technische verfijning, fysieke kwaliteiten en mentale kracht. In budo - de weg van de krijgskunsten - wordt deze heilige drievuldigheid aangeduid met de term shin gi tai.

Shin gi tai kan vrij vertaald worden als “Geest techniek lichaam”.

Elke budoka die streeft naar perfectie zoekt naar een evenwicht tussen deze drie aspecten.

Een hardnekkige mythe in de krijgskunstwereld stelt dat techniek belangrijker is dan kracht. Tot op zekere hoogte klopt dit. Mocht het tegendeel immers waar zijn, dan zouden de krijgskunsten weinig nut hebben tegenover iemand die fysiek sterker is.

Kracht is echter een niet te onderschatten factor. Iemand van 100kg is doorgaans fysiek sterker dan iemand van 60kg. Zelfverdediging of sparren tegen iemand die zwaarder en krachtiger is, is moeilijk. Het beste bewijs dat kracht belangrijk is, is de invoering van gewichtscategorieën.

Hoe word je fysiek sterker? Een eerste manier is door technieken te trainen met zwaardere en sterkere tegenstanders.

Een tweede en efficiëntere manier is door specifieke krachttraining. Doorheen de geschiedenis is dit altijd al een belangrijk aspect geweest in de training van de budoka. Deze supplementaire training wordt ook wel “hojo undo” genoemd.

De starting strength methode van Mark Rippetoe is een perfecte methode om je martial arts training aan te vullen. Deze methode maakt gebruikt van de basisoefeningen squat, press, deadlift en bench press. Om het lichaam sterker te maken zijn dit de beste oefeningen.

Naast techniek en kracht is de mentale ingesteldheid ook belangrijk. Doorzetting en wilskracht...

In het boksen spreekt men over het “hart”. Sommige boksers zijn technisch zeer goed, maar ontbreken het leeuwenhart dat nodig is om het in de ring op te nemen en de angst voor de tegenstander om te zetten in een gezonde portie agressie.

In de woorden van Rocky Balboa (2006) “it ain’t about how hard you hit. It’s about how hard you can get hit and keep moving forward; how much you can take and keep moving forward. That’s how winning is done!”

Shin Gi Tai is een nobel streefdoel. Maar zoals Spinoza ons leert “Al het voortreffelijke is even moeilijk als zeldzaam”

‹ Terug naar overzicht