Do Mu Gen

Gepost op 23/02/2019

Do Mu Gen is een Japans gezegde dat vrij vertaald kan worden als "er is geen einde aan het leerproces". Wat betekent dit?

Het verwerven van een nieuwe techniek verloopt in 5 fasen:

1. aanleren

2. inoefenen

3. trainen

4. toepassen

5. perfectioneren


In de eerste fase wordt de leerder geïntroduceerd tot de techniek. Dit gebeurt op een veilige manier, in kleine stapjes en zonder weerstand van de trainingspartner.

In de tweede fase wordt de nieuwe techniek ingeoefend. Hierbij worden de aparte stapjes die in fase 1 werden aangeleerd, omgezet tot een vloeiende beweging.

In de derde fase wordt de vloeiende beweging een automatisme. Kracht en snelheid nemen toe.

In de vierde fase wordt de techniek toegepast binnen een zelfverdedigingscontext of tegen een tegenstander die tegenwerkt.

Zelfverdediging en sparring zijn twee verschillende oefenvormen. Goeie zelfverdediging is kort, krachtig en brutaal. Sparren duurt doorgaans langer en wordt gebruikt door twee tegenstanders die hun technieken tegen elkaar willen testen. Sparren is gebonden aan regels. Zelfverdediging niet. Beide oefenvormen hebben zowel voor- als nadelen. Het grootste nadeel bij zelfverdediging is dat je nooit voluit kunt gaan; de realiteit kun je immers nooit volledig nabootsen. Daardoor loop je het gevaar dat je nooit je technieken oefent tegen een tegenstander die tegenwerkt, waardoor er een vals gevoel van veiligheid of zelfvertrouwen kan ontstaan. Sparren is noodzakelijk om technieken onder weerstand aan te leren.

In de vijfde en laatste fase wordt de techniek geperfectioneerd door kleine persoonlijke aanpassingen aan te brengen en door verschillende varianten van de techniek te bestuderen. Waardoor je opnieuw bij de eerte fase belandt; een nieuwe variant wordt aangeleerd, ingeoefend, getraind, toegepast en geperfectioneerd. En zo is het leerproces een cyclus die steeds verder evolueert. Do mu gen.

Denk eraan op de volgende training: kleine stapjes zijn nodig om grote sprongen in het leerproces te maken. En als je denkt dat het einde in zicht is, dan heb je nog niet genoeg getraind!

‹ Terug naar overzicht