De vechtlesse

Gepost op 23/12/2018

Onze multivechtsport heet officieel Koryu Uchinadi Kenpo-Jutsu, vaak afgekort tot Koryu Uchinadi of KU. Koryu Uchinadi is een multivechtsport die gebaseerd is op verschillende krijgskunsten of vechtsporten die onder de noemer tode of toudi in de 18e en 19e eeuw op het Japanse eiland Okinawa beoefend werden. De naam tode werd aan het begin van de 20e eeuw om politieke redenen veranderd naar karate.

Voor de leek kan die terminologie verwarrend zijn. We geven wat uitleg bij de verschillende termen.

Het woord karate bestaat uit kara wat vertaald kan worden als “leeg” en te of “hand”. Karate kunnen we dus vertalen als “lege hand”. De naam verwijst naar het feit dat de karateka (“beoefenaar van het karate”) zichzelf leert verdedigen zonder wapens.

Tode of toudi is de oorspronkelijke Okinawaanse benaming voor karate. Tou of to verwijst naar “China” en de of di is de Okinawaanse vorm van te “hand”. Tode betekent dus “Chinese hand”, wat verwijst naar een van de chinese bronnen van het Okinawaanse karate, namelijk quanfa of kung fu (“vechtkunst”).

Aan het begin van de 20e eeuw werd tode vanuit Okinawa op het Japanse vasteland geïntroduceerd. De verwijzing naar China lag om politieke redenen gevoelig, waardoor de naam veranderd werd naar karate. Dit ging niet enkel gepaard met een naamsverandering. Karate werd vereenvoudigd - de nadruk kwam te liggen op impacttechnieken, zoals stoot en traptechnieken - en het sportaspect werd belangrijker dan de pure en brutale zelfverdediging.

De naam Koryu Uchinadi Kenpo-Jutsu verwijst naar de roots van het moderne karate. We kunnen de naam als volgt ontleden:

Ko “oud”

Ryu “stroom”

Uchina “Okinawa”

Di “hand”

Ken “wet”

Po “vuist” is gelijk aan quanfa of kungfu

Jutsu “vaardigheid”

Vrij vertaald wordt dit “Oude Okinawaanse vechtkunst”.

Wat we doen is uiteindelijk belangrijker dan de naamgeving.

KU is een all-round multivechtsport gericht op zelfverdediging. Alle mogelijke technieken worden gebruikt tegen de 36 Habitual Acts of Physical Violence. KU maakt gebruik van drills (“futari geiko”), die worden aangeleerd in een traditionele Japanse leeromgeving (“dojo”).

De basisprincipes van alle krijgskunsten/vechtsporten zijn gelijk. Patrick McCarthy, de grondlegger van KU, zegt dikwijls dat hij de stijl even goed “Aristoteles Ryu” had kunnen noemen, vanwege deze universele principes waarop KU gebaseerd is.

Maar het kind moet nu eenmaal een naam hebben.

Bij Seikan zeggen sommigen dat ze karate doen, andere noemen het gewoon Koryu. Een van onze leden zegt dat ze “noa de vechtlesse goat”. Mooier kan het niet. We verstaan elkaar. 

 

 

 

 

‹ Terug naar overzicht