​Wat is de beste vechtsport?

Gepost op 24/11/2018

Wat is de beste vechtsport?

Is judo beter dan karate? Is BJJ beter dan Taekwondo? De vraag naar de beste vechtsport of krijgskunst wordt vaak gesteld, al kan er eigenlijk geen eenduidig antwoord op gegeven worden.

Ten eerste kun je een vechtsport nooit los zien van de persoon die de vechtsport beoefent. De fysieke, mentale en technische vaardigheden bepalen de kwaliteit van iemands vechtsport. Iemand die 5 jaar 2 uurtjes in de week karate oefent, zal zijn/haar vechtsport minder goed beheersen dan een judoka die 3 jaar 20 uur per week traint.

Ten tweede is de vergelijking tussen de verschillende vechtsporten in essentie onmogelijk omdat elk systeem met eigen regels werkt. Net zoals je geen wedstrijd pingpong vs. tennis kunt organiseren om te bepalen wat de beste raketsport is, kun je ook geen wedstrijd organiseren dat de verschillende vechtsporten in hun eigenheid met elkaar vergelijkt.

Maar we hebben toch Mixed Martial Arts wedstrijden? Inderdaad, aan de historische basis van de MMA - Shootfighting in Japan, UFC in de VS, Vale Tudo in Brazilië - lag de vraag naar de beste vechtsport. En daarbij hebben de vroege MMA-wedstrijden overtuigend aangetoond dat submission-gebaseerde systemen (vooral dan BJJ) beter zijn dan impact-gebaseerde systemen (bvb. boksen, taekwondo). Maar ondertussen is MMA uitgegroeid tot een all-round vechtsport waarbij alle aspecten van het gevecht getraind worden. Met andere woorden elke vechtsport heeft technieken die nuttig kunnen zijn.  

Ten derde kan de vraag naar de beste vechtsport niet beantwoord worden zonder de vraag te stellen waarom iemand vechtsport beoefend wordt. Wordt de vechtsport beoefend omwille van het zelfverdedigingsaspect, om wedstrijden te winnen, als “budo” of puur voor de recreatie? Iedereen beleeft de vechtsporten op zijn/haar manier en de ene manier is niet beter of slechter dan de ander. Waarom iemand zich goed voelt bij een bepaalde vechtsport behoeft geen uitleg. Die vechtsport is voor die persoon dan de beste vechtsport die er is.

Meer informatie over onze multivechtsport via deze link http://www.seikan.be/contact

 

‹ Terug naar overzicht