Blog

Nieuws & Achtergrond

In deze blog lees je meer over wat er leeft in onze club en geven we toelichting bij onze multivechtsport.

Een sportclub is voor alle rang en stand.
Gepost op 26/02/2018

Een sportclub is voor alle rang en stand.

De missie van Seikan luidt: “Waar vrienden samenkomen om de meest complete multivechtsport te beleven”. Hoe we onze multivechtsport beleven, is minstens even belangrijk als welke technieken we trainen.

Onze sportvereniging is een vriendenclub waar veel belang gehecht wordt aan waarden als kameraderie en sociaal welbevinden. Naast onze trainingen organiseren we op regelmatige basis extra activiteiten om het groepsgevoel te versterken, zoals BBQ, kleiduifschieten, paint ball, pistoolschieten, karting, golf, escape room. Alle leden helpen mee bij de organisatie van deze activiteiten. Na de training houden we graag een gezellige babbel tijdens onze fameuze “bartime” – “extra time” voor beoefenaars van de serieuze krijgskunsten.

Ben je op zoek naar een gezonde en gezellige activiteit voor je vrije tijd? Neem dan zeker contact op met Seikan vzw uit Tielt.  

Klemtechniek, Seikan vechtsport Tielt
Gepost op 14/02/2018

Klemtechniek, Seikan vechtsport Tielt

Een van de onderdelen van onze multivechtsport zijn klemtechnieken (Japans “kansetsu-waza”). Bij een klemtechniek wordt een gewricht in een zodanige positie gebracht dat er pijn ontstaat. Een klem kan op drie manieren tot stand komen:

 

1.      gewricht overstrekken (hyperextensie)

2.      gewricht overplooien (hyperflexie)

3.      gewricht overdraaien (hyperrotatie)

 

Op elk gewricht kan een klem gezet worden (vingers, pols, elleboog, schouder, nek, rug, heup, knie, enkel, voet, tenen).

Klemtechnieken kunnen zowel rechtstaand als op de grond toegepast worden. Op de grond is de controle van de tegenstander groter, wat het eenvoudiger maakt om een klem te behouden.

Een klemtechniek veroorzaakt pijn en kan aangewend worden voor drie doeleinden:

 

1.      ter controle van de tegenstander door pijn;

2.      als evenwichtsverstoring om een volgende impact efficiënter te maken;

3.      als werptechniek.

 

De volgende vechtsporten heeft een uitgesproken voorkeur voor klemtechnieken: aikido, chin na, Daito ryu jiujitsu, en BJJ.  

Waarom worden klemtechnieken gebruikt? Klemtechnieken worden door veiligheidspersoneel en politiediensten toegepast om personen te controleren door pijn zonder fysieke schade te berokkenen. In MMA-wedstrijden leiden klemtechnieken tot een “submission”, opgave zonder KO. In een zelfverdedigingscontext zijn klemtechnieken belangrijk om tegemoet te kunnen komen aan het proportionaliteitsbeginsel; volgens de wet moet het geweld dat gebruikt wordt om zichzelf te verdedigen in verhouding staan tot het beschermde belang; Je mag dus niet zomaar iemand de kop inslaan wanneer je vastgegrepen wordt. 

BJJ in Tielt
Gepost op 18/01/2018

BJJ in Tielt

Grondwerk (in het Japans “ne waza”) verwijst naar het geheel aan posities, technieken en strategieën om een opponent te overmeesteren of uit te schakelen op de grond. Jezelf kunnen verdedigen op de grond is een belangrijk onderdeel van elk all-round verdedigingssysteem. In de Mixed-Martial Arts (all-round vechtsport) is het grondwerk een van de drie fundamentele vaardigheden (naast impact en clinch/werptechnieken).

 

Het grondwerk is dé specialiteit van het Braziliaans jiujitsu (ook genaamd Brazilian jiu jitsu, Gracie Jiu Jitsu of kortweg BJJ). BJJ is momenteel een van de snelst groeiende vechtsporten ter wereld. BJJ verwierf wereldfaam in de “kooigevechten” uit de jaren 1990  (Ultimate Fighting Championship), waar de Graciefamilie – de Braziliaanse familie die aan de basis ligt van BJJ –, met schijnbaar gemak sterkere tegenstanders kon overmeesteren.

 

BJJ is historisch voortgevloeid uit de Japanse vechtsport Japanse Judo. Het Judo heeft eveneens een uitgebreid arsenaal aan grondtechnieken (traditioneel ne waza genoemd). Het grondgevecht is in het judo wat verwaterd, voornamelijk onder invloed van het competitiereglement, dat aanspoort tot rechtopstaand kampen.

 

Andere vechtsporten die inzetten op grondwerk zijn: worstelen (vrije stijl), traditioneel Jujutsu, catch-as-catch-can, submission wrestling, en 10th planet Jiu jitsu. Die laatste maakt een sterke opmars omdat het een stijl is die heel geschikt is voor MMA. Er wordt immers niet gekampt in een traditioneel judopak (een zogenaamde “gi”). 10th planet JJ wordt daarom ook no-gi grappling genoemd. BJJ is een gi-systeem.

 

Hoe kan een tegenstander overmeesterd worden op de grond? Er zijn grosso modo vier manieren:

  • Ground ’n pound: tegenstander wordt naar de grond gebracht en uitgeschakeld door impacttechnieken (bvb., reeks vuistslagen).
  • Controle door houdgreep. De tegenstander wordt in een positie gebracht waaruit hij/zij niet meer kan ontsnappen. 
  • Klemtechniek: een ledemaat wordt in een zodanige positie gedraaid dat er enorme pijn optreed. De tegenstander kan dan afkloppen (Engels “to tap”), zoniet wordt een breuk of dislocatie aangebracht.
  • Wurgtechniek: De tegenstander verliest het bewustzijn.  

 

De typische BJJ-taktiek (game plan) bestaat er bijvoorbeeld in om de slagen en de stoten van de tegenstander op te vangen, de tegenstander naar de grond te brengen, om die vervolgens uit te schakelen door een klem of wurging. In het moderne MMA is dit nog steeds een van de meest efficiënte taktieken (bvb. Cindy Dandois).

 

Het grondwerk vormt een belangrijk onderdeel in onze multivechtsport “Koryu Uchinadi”. Het is niet de kern van ons zelfverdedigingssysteem, dat in de eerste plaats gericht is op impact (stoten en trappen), maar we streven wel naar een degelijke basis.

 

 

  

Seikan Multivechtsport, sportclub in Tielt
Gepost op 04/01/2018

Seikan Multivechtsport, sportclub in Tielt

Wie vindt zijn/haar weg naar onze vechtsport sportclub? 

In onze sportvereniging vind je jongeren en volwassenen uit de ruimere regio van Tielt (Meulebeke, Wingene, Pittem, Aarsele, Kanegem, Ruiselede). Een paar leden uit de vereniging komt uit Oost-Vlaanderen (Zulte, Zingem, Gent). 

Sommigen hebben ervaring met andere karatestijlen/vechtkunsten (o.a., krav maga, Taekwondo, shotokan karate). De meesten hebben geen ervaring met vechtsporten. 

Seikan vzw is aangesloten bij de Vlaamse Karatefederatie (VKF) en is lid van de Tieltse Sportraad.

info@seikan.be

Fotoverslag van onze stage met Cindy Dandois
Gepost op 11/11/2017

Fotoverslag van onze stage met Cindy Dandois

Onze stage met Cindy - The Battlecat - Dandois ging over de drie fasen van een MMA gevecht.

- striking

- take down

- grondwerk

MMA stage met Cindy Dandois
Gepost op 14/10/2017

MMA stage met Cindy Dandois

Train met een Belgische topatleet uit de UFC

Floyd Mayweather vs. Conor McGregor
Gepost op 27/08/2017

Floyd Mayweather vs. Conor McGregor

Onze verwachtingen waren hooggespannen.

« 1 2 »

Meer info over seikan?

Contacteer ons