Klemtechniek, Seikan vechtsport Tielt

Gepost op 14/02/2018

Een van de onderdelen van onze multivechtsport zijn klemtechnieken (Japans “kansetsu-waza”). Bij een klemtechniek wordt een gewricht in een zodanige positie gebracht dat er pijn ontstaat. Een klem kan op drie manieren tot stand komen:

 

1.      gewricht overstrekken (hyperextensie)

2.      gewricht overplooien (hyperflexie)

3.      gewricht overdraaien (hyperrotatie)

 

Op elk gewricht kan een klem gezet worden (vingers, pols, elleboog, schouder, nek, rug, heup, knie, enkel, voet, tenen).

Klemtechnieken kunnen zowel rechtstaand als op de grond toegepast worden. Op de grond is de controle van de tegenstander groter, wat het eenvoudiger maakt om een klem te behouden.

Een klemtechniek veroorzaakt pijn en kan aangewend worden voor drie doeleinden:

 

1.      ter controle van de tegenstander door pijn;

2.      als evenwichtsverstoring om een volgende impact efficiënter te maken;

3.      als werptechniek.

 

De volgende vechtsporten heeft een uitgesproken voorkeur voor klemtechnieken: aikido, chin na, Daito ryu jiujitsu, en BJJ.  

Waarom worden klemtechnieken gebruikt? Klemtechnieken worden door veiligheidspersoneel en politiediensten toegepast om personen te controleren door pijn zonder fysieke schade te berokkenen. In MMA-wedstrijden leiden klemtechnieken tot een “submission”, opgave zonder KO. In een zelfverdedigingscontext zijn klemtechnieken belangrijk om tegemoet te kunnen komen aan het proportionaliteitsbeginsel; volgens de wet moet het geweld dat gebruikt wordt om zichzelf te verdedigen in verhouding staan tot het beschermde belang; Je mag dus niet zomaar iemand de kop inslaan wanneer je vastgegrepen wordt. 

‹ Terug naar overzicht