BJJ in Tielt

Gepost op 18/01/2018

Grondwerk (in het Japans “ne waza”) verwijst naar het geheel aan posities, technieken en strategieën om een opponent te overmeesteren of uit te schakelen op de grond. Jezelf kunnen verdedigen op de grond is een belangrijk onderdeel van elk all-round verdedigingssysteem. In de Mixed-Martial Arts (all-round vechtsport) is het grondwerk een van de drie fundamentele vaardigheden (naast impact en clinch/werptechnieken).

 

Het grondwerk is dé specialiteit van het Braziliaans jiujitsu (ook genaamd Brazilian jiu jitsu, Gracie Jiu Jitsu of kortweg BJJ). BJJ is momenteel een van de snelst groeiende vechtsporten ter wereld. BJJ verwierf wereldfaam in de “kooigevechten” uit de jaren 1990  (Ultimate Fighting Championship), waar de Graciefamilie – de Braziliaanse familie die aan de basis ligt van BJJ –, met schijnbaar gemak sterkere tegenstanders kon overmeesteren.

 

BJJ is historisch voortgevloeid uit de Japanse vechtsport Japanse Judo. Het Judo heeft eveneens een uitgebreid arsenaal aan grondtechnieken (traditioneel ne waza genoemd). Het grondgevecht is in het judo wat verwaterd, voornamelijk onder invloed van het competitiereglement, dat aanspoort tot rechtopstaand kampen.

 

Andere vechtsporten die inzetten op grondwerk zijn: worstelen (vrije stijl), traditioneel Jujutsu, catch-as-catch-can, submission wrestling, en 10th planet Jiu jitsu. Die laatste maakt een sterke opmars omdat het een stijl is die heel geschikt is voor MMA. Er wordt immers niet gekampt in een traditioneel judopak (een zogenaamde “gi”). 10th planet JJ wordt daarom ook no-gi grappling genoemd. BJJ is een gi-systeem.

 

Hoe kan een tegenstander overmeesterd worden op de grond? Er zijn grosso modo vier manieren:

  • Ground ’n pound: tegenstander wordt naar de grond gebracht en uitgeschakeld door impacttechnieken (bvb., reeks vuistslagen).
  • Controle door houdgreep. De tegenstander wordt in een positie gebracht waaruit hij/zij niet meer kan ontsnappen. 
  • Klemtechniek: een ledemaat wordt in een zodanige positie gedraaid dat er enorme pijn optreed. De tegenstander kan dan afkloppen (Engels “to tap”), zoniet wordt een breuk of dislocatie aangebracht.
  • Wurgtechniek: De tegenstander verliest het bewustzijn.  

 

De typische BJJ-taktiek (game plan) bestaat er bijvoorbeeld in om de slagen en de stoten van de tegenstander op te vangen, de tegenstander naar de grond te brengen, om die vervolgens uit te schakelen door een klem of wurging. In het moderne MMA is dit nog steeds een van de meest efficiënte taktieken (bvb. Cindy Dandois).

 

Het grondwerk vormt een belangrijk onderdeel in onze multivechtsport “Koryu Uchinadi”. Het is niet de kern van ons zelfverdedigingssysteem, dat in de eerste plaats gericht is op impact (stoten en trappen), maar we streven wel naar een degelijke basis.

 

 

  

‹ Terug naar overzicht